УКРАЇНСЬКИЙ ФІЛЬМ ЗА МОТИВАМИ БАЛАДИ ШЕВЧЕНКА ПОКАЖУТЬ У ЄВРОПІ

9 травня у День Європи розпочався масштабний кінопроєкт “EU Youth Cinema”, який за два роки планує показати молоді з різних куточків світу видатні європейські фільми на такі теми, як стійкість, захист клімату та соціальна відповідальність.

Проте не лише глобальні екологічні проблеми зараз загрожують людству. На повістці більш близька та реалістична тема - війна в Україні, яку не можна ігнорувати чи забувати. Тому до програми на знак солідарності з українським народом була залучена анімаційна балада “Причинна”. З 9 по 31 травня фільм буде безкоштовно доступний у всьому світі для всіх бажаючих через сайт проекту за лінком. Після завершення цього терміну кінокартина буде доступна для школярів та студентів Європи ще протягом 2 років.

За словами режисера Андрія Щербака, контекст анімаційної балади про закохану пару, приречену на розлуку, божевілля та смерть через війну, змінився після вторгнення Росії в Україну: “Глядачі, які бачили фото з Ірпеня, Бучі чи Маріуполя сприймуть цей фільм по-різному. Причинно-наслідкові ілюзії та жахливі припущення перетворилися на об’єктивну реальність. Війна, насильство, смерть – все це відбувається тут і зараз”.

Глядачі з Європи також зможуть зробити пожертву на проєкт DOCU/HELP, створений командою ГО Docudays та Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA. Зібрані гроші допоможуть розповісти світові про злочини Росії в Україні, підтримати режисерів, які документують війну, і знайомити людство із сучасною українською культурою.

Стрічка створена кінокомпаніє "МАГІКА-ФІЛЬМ" за підтримки ДержКіно України.